miercuri, 12 aprilie 2017

Ouă tari de Paşte, decojite cu uşurinţă

Când sărbătorile bat la uşă, parcă intrăm într-o stare de alertă. Ne pregătim să primim musafirii şi dorim să îi întâmpinăm cu preparate care mai de care mai gustoase şi mai atrăgătoare. Vrem să ne impresionăm prietenii, cunoscuţii, colegii, poate chiar şefii pe care nu îi putem mulţumi întotdeauna, la muncă. Nu am vrea să ne dezamăgim nici familia care, de obicei, are aşteptări de la noi. Pe scurt, vrem să dovedim că suntem gospodine admirabile şi ne dăm toată silinţa ca masa de Paşte să fie, cum s-ar spune, ca la carte.

Printre apertivele pe care le puneţi pe masă, ar putea fi şi ouăle fierte, pe care le puteţi pregăti într-o mulţime de combinaţii. Ce să mai vorbim de tradiţionalele ouă roşii, nelipsite de pe mesele noastre de sărbătorile pascale?

În acest articol vă vom oferi câteva sugestii despre felul în care să fierbeţi ouăle, astfel încât să fiţi siguri că vor fi tari şi uşor de curăţat. Când oul este prea moale, nu îl veţi putea servi ca aperitiv, iar dacă este prea tare, va avea un gust cauciucat sau un inel verzui în jurul lui şi un gust neplăcut.

Înainte de a pune ouăle la fiert, este recomandat ca acestea să fie la temperatura camerei, nicidecum reci, tocmai scoase de la frigider. Dacă sunt reci, există riscul să se crape, în timpul fierberii.

1. Puneţi ouăle într-un vas cu apă rece, într-un singur strat, aşa încât apa să le depăşească cu aproximativ 2 centimetri.

2. Lăsaţi vasul cu ouă la fiert, neacoperit. Pentru a fi siguri că albuşul nu se va împrăştia dacă se va sparge unul dintre ouă, adăugaţi în apă puţină sare sau 3-3 linguri de oţet de vin de 9 grade. În plus, oţetul va contribui la decojirea, cu uşurinţă, a ouălor, dacă nu vreţi să le vopsiţi.

3. Când apa începe să clocotească, daţi flacăra încet şi lăsaţi-l la fiert 10 minute.

4. Pentru a preveni decolorarea gălbenuşului, scoateţi oul din apa clocotită şi puneţi-l într-un vas, sub jetul de apă rece, timp de jumătate de minut.

5. Scoateţi oul din apa rece şi lăsaţi-l din nou la fiert în apa fierbinte, pentru încă jumătate de minut.

6. Cu o plaletă, scoateţi ouăle din apă şi lăsaţi-le sub un jet de apă rece, timp de 3 – 4 minute, pentru a se curăţa mai uşor. V-ar putea fi de ajutor să le crăpaţi puţin coaja înainte de această operaţiune, însă dacă doriţi să le vopsiţi veţi sări, evident, peste acest pas. Dacă, însă, le folosiţi ca aperitive şi le crăpaţi coaja, le puteţi lăsa chiar jumătate de oră în apă rece. 

7. Rulaţi ouăle uşor, pe masă şi curăţaţi-le începând de la capătul gros. Ele se curăţă mai uşor în apă şi, în plus, veţi putea prinde mai bine pieliţa de sub coajă, ceea ce vă va ajuta să le decojiţi mai rapid.

8. Clătiţi-le sub jetul de apă pentru a îndepărta eventualele bucăţele de coajă.

Este recomandat să introduceţi ouăle în frigider în primele 2 ore de la fierbere. Ouăle decojite rezistă la rece maxim 2 zile, iar cele nedecojite, în jur de o săptămână.

Timpi de preparare:
·         ouă foarte moi: 3 minute
·         ouă moi: 4 minute
·         ouă usor moi dar cu gălbenuş ferm: 6 minute
·         ouă uşor tari dar cu gălbenuş cremos: 10  - 12 minute
·         ouă tari: 15 minute

Ne puteţi lăsa un un comentariu, mai jos. Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

Niciun comentariu: