marți, 12 septembrie 2017

11 modalități de aranjare a preparatelor – recomandări de la Master Chefi

Sunt atât de multe modalități în care o masă poate fi servită! Desigur, știți să preparați un pui fript și o garnitură de piure. Însă poate ați vrea să vă surprindeți oaspeții într-o seară sau poate vreți doar să vă exersați  imaginația și în domeniul culinar. Nu trebuie să fii un bucătar-șef antrenat și nici să deții o diplomă în domeniul artistic pentru a prezenta mâncarea într-un mod atractiv. Nu este vorba de sculpturi  în unt sau de animale din ridichi. Deocamdată. Potrivit, maeștrilor, există modalități mai simple de a pregăti masa ca un profesionist.

Set de tacamuri din inox Esmeyer, 24 piese, seria Joyce

1. Așezați tacâmurile corect.
Acest aspect poate nu ar avea o importanță prea mare, însă în momentele când aveți invitați la masă, este bine să cunoașteți codul bunelor maniere. Furculițele se așează, întotdeauna, în partea stângă a farfuriei, în timp ce cuțitele stau în dreapta, cu tăișul întors spre farfurie.


Farfurie2. Alegeți cu grijă farfuriile.
„Când folosiți o farfurie de un alb strălucitor, mâncarea iese cu adevărat  în evidență, culorile par  mai vibrante și mâncarea mai interesantă. Pare simplu, dar este adevărat.” (Charlie Palmer, bucătar și proprietar al Aureole, New York City)

Asigurați-vă că farfuriile sunt destul de mari așa încât să aibă un aspect aerisit, dar și destul de mici astfel încât porțiile să nu pară minuscule. Mulți chefi preferă vasele albe, dar puteți încerca și alte culori, atât timp cât fuzionează bine cu preparatele. Dacă serviți ceva fierbinte, încălziți farfuria în cuptorul cu microunde (dacă vasul vă permite acest lucru). În schimb, dacă serviți ceva rece, răciți vasele în frigider. Puteți înfrumuseța farfuria așezând mâncarea pe o frunză de salată Butterhead, cunoscută și sub denumirea de Boston.

3. Atenție la numărătoare!
Farfurie
“Impar e mai bine. Numărul par de bucăți arată ciudat pe o farfurie.”( Rick Bayless, bucătar și proprietar al Frontera Grill și Topolobampo, Chicago)

Nu vă îngrijorați că ați putea părea ciudați în fața oaspeților. Dacă serviți creveți sau ciuperci umplute, așezați câte cinci bucăți pe fiecare farfurie. Totuși, nu încercați să numărați bucățile de mazăre.


Farfurie4. Jonglați cu înălțimea.
“Trebuie să ne mulțumim toate simțurile. Însă există un lucru pe care nu l-ați dori atunci când e vorba de designul farfuriei, și anume să adăugați garnitură doar pentru culoare. Trebuie să luați în considerare echilibrul și textura fiecărui ingredient, precum și rolul pe care îl are în compoziția farfuriei.” (Todd English, fondator al Todd English Enterprises, bucătar și proprietar al restaurantului, New York City)

Întocmai ca într-o compoziție artistică, pentru aspectul estetic al farfuriei puteți alterna mai multe dimensiuni. Evitați, însă, încărcarea în exces a farfuriei. De exemplu, dacă aveți câteva linguri de piure de înălțime medie, puteți așeza friptura puțin mai sus, plasând în față un rând de mazăre, cu un nivel mai jos. Sau alăturați unor felii de friptură de pui la grill o garnitură de orez (nivelul garniturii să fie mai ridicat decât al fripturii). Așezați deasupra o bucată de sparanghel și musafirii vor fi impresionați. De exemplu, dacă serviți pesto care are culoarea roșie, l-ați putea combina cu alimente verzi (culoare complementară) ca roșii sau ardei roșu. În mod similar, dacă preparați o supă de legume, alăturați și un morcov, iar friptura acoperiți-o cu puțină brânză feta.

5. Alegeți garnitura corespunzătoare.
Farfurie
“Garnitura trebuie să adauge încă un strat de textură și entuziasm, dar în completă armonie cu celelalte ingrediente. De asemenea, trebuie să fie ușor de servit. Dacă cineva lasă la o parte garnitura, este copleșitor.” (Karen Hatfield, patiser chef și proprietare al Hatfield’s, The Sycamore Kitchen și Odys și Penelope, Los Angeles)

Garnitura are rolul de a adăuga un plus de aromă felului principal. De exemplu, somonul poate fi servit cu o felie de lămâie. Pentru textură și culoare, puteți combina un ou ochi cu două felii de portocală și cu niște felii de roșii.
De câte ori mergeți la cumpărături, amintiți-vă de pătrunjel. Nu numai că are un gust excelent, dar este și o garnitură minunată pentru aproape orice fel de mâncare.

Alte reguli de bază pentru prezentarea mâncării
  • Întotdeauna este necesar să lăsați goale marginile farfuriei.
  • Alternați dimensiunile mari cu cele mici, alimentele moi cu cele crocante, culorile deschise cu cele închise.
  • Mențineți uniformitatea când este vorba de porționarea mărimilor.
  • Nu încărcați farfuria cu prea mult sos, mai degrabă serviți-l separat.
  • Dacă vreți să serviți frigărui de pui, chiftele sau creveți, alegeți un număr impar de bucăți. Farfuria va arăta mai interesant. 
  • Trebuie să vă uitați la farfurie ca la un ceas și să așezați anumite feluri de mâncare la anumite ore. La ora 11 așezați carbohidrații (paste, orez, cartofi), la 2 legumele, iar la 6, în cazul unei cine, proteinele (pește, carne, ciuperci).
FarfurieO formă de decorare a farfuriei care se practică în restaurantele de lux este prezentarea verticală a mâncării. Cu ceva efort și imaginație, puteți crea o adevărată capodoperă a designului culinar. Felul principal de mâncare se așează în centrul farfuriei, în timp ce restul rămâne gol sau decorat discret cu sos ori condimente. Va arăta ca semnătura unei lucrări de artă.

Pentru aranjarea, cu artă, a alimentelor, vă recomandăm următoarele produse de la Nava: 

Farfurie din porțelan Nava, diametru 27,5 cm, seria Funky
Farfurie din portelan Nava, diametru 27,5 cm, seria Funky
Farfurie mare din ceramică Nava, diametru 27 cm, portocaliu 
Farfurie mare din ceramica Nava, diametru 27 cm, portocaliu

 Farfurie pentru salată Nava, porțelan, diametru 28,1 cm, seria Lines Black
Farfurie pentru salata Nava, portelan, diametru 28,1 cm, seria Lines Black
Set de farfurii Nava, 18 piese, porțelan, seria Black Lines
Set de farfurii pentru desert Nava, porțelan, 7 piese, seria Lines Black
Set de farfurii pentru desert Nava, portelan, 7 piese, seria Lines Black
 Platou decorativ Nava, diametru 33 cm, roșu închis
Platou pentru aperitive Nava, porțelan, diametru 35,3 cm, seria Carreaux 
Platou decorativ Nava, diametru 30 cm, roșu închis 
Platou decorativ Nava, lungime 46 cm, negru

Platou pătrat din porțelan Nava, diametru 29 cm, seria Lines Black 
Platou patrat din portelan Nava, diametru 29 cm, seria Lines Black
Voi aveți idei originale în ceea ce privește aranjarea preparatelor pe farfurie? Lăsați-ne un comentariu, mai jos.

Pentru reţete, informaţii utile şi promoţii, vă invităm să vă abonaţi la newsletterul nostru.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu multe informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

Niciun comentariu: