joi, 12 octombrie 2017

Secretul unor cartofi la cuptor perfecți

Cine nu știe să prepare cartofi la cuptor? Tai cartofii, torni puțin ulei, îi pui în tavă și îi lași la gătit până devin crocanți. În aparență, lucrurile sunt simple. Dar câți se pot lăuda că au parte de acei cartofi aurii, pufoși în interior și crocanți la exterior?
Există o rețetă simplă și, la fel ca pentru orice rețetă, aveți nevoie de ingredientele și cantitățile potrivite, plus câteva tehnici de bază.

1. Alegeți cartofii potriviți
Alegeți cartofi din soiul Russet Burbank. Spre deosebire de cartofii Yukon Gold sau cei roșii, aceștia au un conținut mai ridicat de amidon care vă ajută să rumeniți bine cartofii la exterior, în timp ce interiorul rămâne pufos, spune Paul Malvone, bucătar-șef la BurgABox.

2. Tăiați cartofii în felii groase
Pentru a păstra echilibrul între o crustă exterioară crocantă și un centru moale și pufos, tăiați cartofii în felii mai groase. Dacă sunt tăiați în felii subțiri, aceștia se vor arde înainte de a se termina de gătit.

3. Uscați cartofii și amestecați-i cu un ingredient secret
Când cartoful este umed, uleiul aderă mai greu. Drept urmare, cartofii nu vor fi crocanți, la final. Ștergeți cartofii cu o hârtie sau cu un prosop de bucătărie. Apoi amestecați-i cu puțin amidon de porumb, este de părere Malvone. Deși poate părea surpinzător, amidonul de porumb va absorbi și mai multă umezeală și va contribui la formarea unui strat exterior extrem de crocant. Aveți nevoie doar de 15 grame de amidon la jumătate de kilogram de cartofi.

4. Nu renunțați la grăsime
Nu este nevoie să vă scăldați cartofii într-o baie de ulei, însă acoperirea lor cu un strat subțire de
grăsime este unul dintre secretele cartofilor crocanți. “Dacă nu folosiți deloc ulei, textura va fi moale, precum a unui cartof copt”, spune Malvone. Folosiți 14 (maxim 29 de mililitri) de ulei de măsline sau de canola la jumătate de kilogram de cartofi și ungeți bine cu ulei fiecare felie, astfel încât fiecare bucată să fie acoperită complet.

5. Aranjați cartofii uniform în tavă
Aranjați feliile de cartofi într-un singur strat, așa încât să nu se suprapună. Dacă se suprapun, utilizați două tăvi, concomitent, sau coaceți cartofii în mai multe loturi. Bucățile care nu au suficient aer să respire vor fi moi, în loc să devină crocante.

6. Încingeți cuptorul
Căldura vă ajută să obțineți cartofi pufoși în interior și crocanți la exterior. Temperatura magică este de 230 de grade Celsius, mai spune Malvone. Un detaliu important: cuptorul trebuie să fie complet preîncălzit înainte de a introduce cartofii. Temperatura ridicată va încinge cartofii la exterior, îndrumându-i spre o delicioasă culoare aurie.

7. Întoarceți cartofii când sunt gătiți pe jumătate
Atât timp cât sunt în cuptor, aveți un control redus asupra cartofilor. Lăsați-i la copt 20 – 25 de minute, până devin crocanți și aurii la exterior, dar moi în interior. Asigurați-vă că sunt copți pe jumătate, după care întoarceți-i pe partea cealaltă. Acest lucru va contribui la rumenirea uniformă a cartofilor, astfel încât, la final, aceștia vor fi crocanți pe toate părțile, nu doar în partea de jos, explică Malvone.

8. Serviți-i fierbinți
Este recomandat să serviți cartofii fierbinți, proaspăt scoși din cuptor, de preferat cu un vârf de sare de mare, pentru un plus de aromă. Precum cartofii prăjiți, cartofii preparați la cuptor încep să își piardă aspectul crocant imediat ce se răcesc. Așadar, grăbiți-vă!

În funcție de buget și necesități, pentru prepararea unor cartofi la cuptor crocanți și delicioși, vă recomandăm produsele:

Feliator cartofi pai 2 dimensiuni KingHoff, 2 seturi de cuțite 

Feliator cartofi pai 2 dimensiuni KingHoff, 2 seturi de cutite
Feliator cartofi pai KingHoff

Feliator cartofi pai KingHoff

Feliator pentru cartofi pai Nava
Feliator pentru cartofi pai Nava
Feliator pentru cartofi sau fructe KingHoff
Feliator pentru cartofi sau fructe KingHoff
Set de 3 tăvi pentru copt KingHoff, oțel carbon, 31, 34 si 37 cm 
Set de 3 tavi pentru copt KingHoff, otel carbon, 31, 34 si 37 cm
Tavă pentru copt KingHoff, oțel carbon, capac plastic cu mânere 
Tava pentru copt KingHoff, otel carbon, capac plastic cu manere
Tavă emailată Karl Kruger, lungime 26 cm, seria Sylt
Tava emailata Karl Kruger, lungime 26 cm, seria Sylt
Vă mai recomandăm: 

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)

Niciun comentariu: