joi, 7 decembrie 2017

Reţetă de sarmale din Croaţia la oala din inox Karl Kruger

Sărbătorile, la români, vin cu multă voie-bună, dar şi cu mese îmbelşugate, iar mâncarea tradiţională
este atât de gustoasă, încât cu greu putem rezista tentaţiei. Cu toate acestea, în acest an, poate ar fi bine să încercăm reţete noi. Propunerea noastră, pentru aceste sărbători, este o delicioasă reţetă de sarmale, aşa cum sunt preparate nu la români, ci în Croaţia.

Timp de preparare:  4 ore
Porţii: 15

INGREDENTE:
  • 1500 g varză murată (căpăţână)
  • 500 g carne de viţel
  • 500 g carne de porc
  • 200 g bacon
  • 2 ouă
  • 500 g sare
  • 10 g piper negru măcinat
  • 150 g ceapă
  • 125 g orez
  • 300 g varză murată (tocată)
  • 500 g coaste de porc (afumate și uscate)
  • 300 g bacon (uscat, afumat)
  • 5 g untură
  • 3 g făină
  • 2 g boia de ardei

MOD DE PREPARARE:
Luați întreaga căpăţână de varză și îndepărtați frunzele, având grijă să nu le distrugeți. Din 1500 de grame ar trebui să preparaţi aproximativ 20 – 25 de sarmale. Tăiați, triunghiular, partea groasă din zona inferioară a fiecărei frunze.
Amestecaţi carnea de vită cu cea de porc și cu baconul. Adăugați două ouă și ceapa tocată mărunt.
 Oala din inox Karl Kruger, capacitate 20 litri, diametru 32 cm, inductie, capac
Preparaţi  orezul pe jumătate şi adăugaţi-l în carne. Apoi adăugați sare şi piper și amestecați bine.
Puneți carnea în frunzele de varză și faceți pacheţele mici, asigurându-vă că închideți capetele fiecărei frunze, prin apăsare. 
Luaţi oala de inox de la Karl Kruger și începeți să puneți sarmalele. Ţineţi cont de faptul că aveţi nevoie de o oală mare. Noi vă recomandăm această oală deoarece are baza încapsulată pentru conservarea energiei, mânere care nu se încălzesc şi capac cu orificiu pentru aerisire. În plus, se poate folosi pe toate sursele de gătit, inclusiv pe plitele cu inducţie. 

În partea de josa oalei, puneţi bucăţile de bacon afumate, apoi un strat de sarmale şi încă un strat de bacon sau de coaste de porc. De asemenea, adăugați, între straturi, felii de varză murată. După ce puneți toate sarmalele și baconul, coastele și varza tăiată, turnaţi, în oală, 500 de mililitri de saramură (acest lucru este opțional, dar este de preferat dacă vă place varza acră).
Lăsaţi la gătit aproximativ o oră, la foc mic. Luați o tigaie mică, topiți untura și prăjiți făina până se rumeneşte, adăugați boia și apă rece și faceți o cremă ("ajmbren"). Adăugați această compoziţie în oala cu sarmale și lăsaţi la foc între două și trei ore.
Înainte de a vă lăsa dominaţi de poftă, este bine să ştiţi că sarmalele sunt mai gustoase a doua zi. Puteţi mânca o săptămână întreagă din sarmalele pe care le-aţi gătit sau le puteţi păstra la congelator.
Drept garnitură, croaţii prepară cartofi în untură şi ceapă, mâncare pe care o numesc ”restani krumpir".


Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)  

Niciun comentariu: