joi, 11 ianuarie 2018

Cum să prepari grătarul ca un profesionist

Dacă ați văzut vreodată un spectacol de gătit la grătar cu tot acel fum,  cărbunii aprinşi şi grilajele încinse, ați putea crede că prepararea unui grătar grozav implică multe cunoştinţe și o mulțime de echipamente speciale. Complet fals! Există o artă de a amesteca focul și carnea. Însă aveţi  nevoie doar de puţin know-how şi de un simplu grătar, fie pe cărbune, fie pe gaz. De asemenea, trebuie să ştiţi elementele de bază ale temperaturii, căldura directă și cea indirectă, precum și modul de utilizare a lemnului.

Temperatura
Când vine vorba de gătitul în aer liber, trebuie să ştiţi ce înseamnă cu adevărat fierbinte. Pentru obţinerea celor mai bune rezultate, urmaţi instrucţiunile de mai jos.

Metoda „Mâna deasupra focului”

Pentru a testa temperatura grătarului cu metoda „mâna deasupra focului”, tineţi palma întinsă deasupra grilajului, la o distanţă de 4 – 12 centimetri, cu faţa în jos. Număraţi de câte secunde este nevoie înainte de a vă retrage mâna. Nu vă speriaţi, veţi face acest lucru instinctiv, înainte de a vă arde.

Căldură ridicată: 2 secunde
Căldură medie spre ridicată: 3 secunde
Căldură medie: 4 secunde
Căldură scăzută: 6 secunde

Metoda termometrului
Dacă aveţi un grătar cu gaz care vine împreună cu un termometru pe capac, puneţi capacul, aprindeţi grătarul şi folosiţi temperaturile corespunzătoare.

Căldură ridicată: 230 – 280 grade Celsius
Căldură medie: 170 – 230 grade Celsius
Căldură scăzută: 120 grade Celsius

Când grătarul atinge temperatura dorită, puneţi alimentele pe grătar şi lăsaţi-le să se prepare, direct sau indirect.

Alegerea grătarului

Prima alegere pe care trebuie să o faceți atunci când cumpărăți un grătar este tipul de combustibil pe care îl doriți - gaz sau cărbune. Fiecare dintre opțiuni are propriile avantaje și dezavantaje. Pentru a le putea cântări şi a lua o decizie în cunoştinţă de cauză, vă prezentăm câteva dintre acestea.

Cărbune:
  • Uşor de folosit
  • Gust autentic de afumat
  • Preţ convenabil
  • În general, necesită mai puţin spaţiu de depozitare
  • Mai uşor de transportat
  • Nu sunt necesare canistre de gaz

Gaz:
  • Mai rapid de aprins şi de încălzit
  • Reacţionează mai repede la schimbări la temperatura necesară
  • Nu provoacă atât de multă murdărie şi este mai uşor de curăţat
  • Mai potrivit pentru grătare improvizate

Căldură directă şi căldură indirectă

Căldura directă înseamnă prepararea direct deasupra sursei de căldură (fie cărbune fierbinte, gaz).

La căldura directă gătiţi rapid, iar preparatele au un aspect care îţi lasă gura apă, cu acele marcaje clasice de grill care vă anunță că mâncarea este proaspăt gătită la grătar și gata de a fi mâncată.
Atunci când preparaţi alimentele la căldură directă, aşezaţi-le pe o zonă de căldură medie sau joasă şi configurați grătarul cu zone de căldură variabile. Acest lucru înseamnă să creați o zonă de căldură ridicată, cu o mulțime de cărbuni roșii încinşi și o zonă de căldură mai mică, cu cărbuni mai puțini şi mai puțin intenşi. Pentru grătarele cu gaz, reglați pur și simplu căldura prin intermediul gazului.

Căldura indirectă este folosită pentru gătit mai lent și pentru a prepara bucăţile mari sau groase de carne fără a le arde sau a le usca la exterior. Alimentele trebuie să stea deasupra unei zone neclintite a grătarului, iar căldura provine de la cărbuni sau de la un grătar cu gaz, ajungând pe una sau pe ambele părți ale alimentelor, dar niciodată direct sub acestea. Strângeți cărbunele din centru și gătiți alimentele pe suprafața exterioară a grătarului sau împingeți cărbunele până la marginile exterioare ale grătarului și gătiți mâncărurile în centrul acestuia. Pentru grătarele cu gaz, aprindeţi arzătoarele pe una sau mai multe părți ale alimentelor, dar nu chiar sub ele.

Brichete de rumeguş versus cărbune de lemn
Brichetele de rumeguş sunt junk food-ul cărbunelui făcut din rumeguș comprimat, ars, resturi de lemn și materiale de umplutură cum ar fi nitrat de sodiu, borax și calcar. Altfel, sunt ieftine, sunt pretutindeni, sunt ușor de aprins și ard mai lent și mai uniform decât cărbunele de lemn.
Deși brichetele de rumeguş sunt perfect acceptabile pentru grătarul din spatele casei, unii tind să utilizeze cărbune de lemn, altfel spus lemn de esență tare "gătit" într-un mediu cu oxigen scăzut până la punctul în care se carbonizează, fără a reduce lemnul la cenușă. Este natural, este mai scump, se aprinde rapid, produce mai puțină cenușă, se încinge mai tare, arde mai curat și mai rapid decât brichetele de rumeguş.

Ponturi utile pentru grătar
1. Atunci când pregătiți grătarul, asigurați-vă că este curățat sau răzuit înainte de a-l aprinde și lubrifiați-l cu ajutorul unei cârpe  ulei înmuiate în ulei, pentru a preveni lipirea alimentelor.
2. În cazul grătarului cu gaz, asigurați-vă că nu aveţi capacul deasupra, înainte de a aprinde gazul. 

Prepararea cărnii la grătar
  • Alegeți o varietate mare de tipuri de carne.
  • Condimentaţi carnea cu cel puțin două ore înainte de preparare, pentru a permite marinarea bucăţilor uscate. Doar fiți atenți la cantitatea de sare, deoarece vă poate usca carnea.
  • Nu folosiți niciodată cărbune aromat sau gaz de brichetă, deoarece acestea lasă alimentele cu gust chimic persistent.
  • Nu ştiţi când trebuie să întoarceţi carnea? Dacă sucul iese din centrul bucăţii de carne, atunci aceasta este gata să fie întoarsă.
  • Dacă doriți să adăugați o aromă de afumat, încercați chipsurile de lemn aromatizate, înmuiate în apă cu 30 de minute înainte. Apoi, adăugați chipsurile deasupra cărbunelui fierbinte și lăsaţi-le până când nu mai ard și încep să producă fum. 
  • Întotdeauna lăsați carnea să se odihnească cu 20 - 30 de minute înainte de a o tăia, pentru a păstra aromele.
  • Cumpărați un termometru care măsoară temperatura internă a produsului, pentru a vă asigura că totul este gătit perfect.

Prepararea peştelui la grătar
  • Umpleţi peștele cu felii de lămâie şi lime și tei și presăraţi cimbru.
  • Alegeți un pește gros și cu multă carne, cum ar fi tonul, somonul sau delfin, care pot rezista la căldură fără să se destrame.
  • Atunci când gătiți un pește întreg, utilizați beţe pentru frigărui, deoarece acestea păstrează intact peștele în timp ce îl întoarceţi cu ușurință. Ungeţi beţele din timp pentru a preveni lipirea peştelui.

Prepararea fructelor şi legumelor la grătar
  • Preparaţi o marinată simplă pentru legume și gătiţi la foc mediu pentru a obține acele urme de grill fără ca acestea să fie supra-gătite.
  • Aruncați fructe asortate pe grătar pentru a vă face grătarul luminat și colorat!
  • Tăiați fructele, dar asigurați-vă că bucăţile nu este atât de mici încât să cadă prin grilaj.
  • Preparaţi fructele încet, astfel încât zaharurile naturale să caramelizeze.
Vă recomandăm:

Pentru reţete, informaţii utile în bucătărie şi promoţii, abonaţi-vă la Newsletterul nostru. Totodată, veţi primi, pe e-mail, un cod de reducere de 5% valabil la orice comandă.
Vă aşteptăm şi pe Facebook, cu informaţii şi ponturi utile în bucătărie. Un Like ar fi binevenit :)  

Niciun comentariu: