joi, 10 mai 2018

23 de secrete pentru a găti mai sănătos

De-a lungul timpului, v-am împărtăşit sugestii şi reţete pentru a găti mai sănătos. Aplicaţi recomandările noastre pentru a vă dezvolta propriile aptitudini în bucătărie.


Atunci când vorbim despre mâncare sănătoasă ne gândim, de obicei, la salate. Lucrurile însă nu stau întodeauna aşa. Salata nu este singurul aliment care poate da prospeţime şi vitalitate şi care ne ajută să fim mai sănătoşi. De-a lungul timpului, v-am oferit reţete şi recomandări care să vă transforme în bucătari pricepuţi, acasă la voi. La urma urmei, călătoria spre o sănătate mai bună începe în bucătărie. Folosiţi sfaturile noastre pentru a deveni nişte bucătari inteligenţi şi intuitivi.

1. Folosiţi grăsimile sănătoase

Nu toate felurile de grăsimi sunt nesănătoase. Optați pentru grăsimile nesaturate (de exemplu, ulei de măsline) în locul celor saturate, cum ar fi untul. Totuși, utilizați-le cu moderaţie, deoarece toate sunt pline cu calorii.

2. Optaţi pentru nerafinat
Alegeți cerealele integrale în locul boabelor rafinate. Cerealele integrale ca orezul brun și bulgurul au mai multe fibre, vitamina B, magneziu, zinc și alți nutrienți.

3. Mâncaţi mai multe fructe şi legume
Majoritatea oamenilor nu consumă destule fructe şi legume. Alegeţi între patru până la 13 porții de fructe și legume pe zi. Optaţi pentru o varietate cât mai mare de culori pentru a obține o gamă largă de antioxidanți și vitamine. 

4. Alegeţi lactate cu un conţinut scăzut de grăsime
Produsele lactate precum laptele, smântâna și iaurtul sunt o sursă bună de calciu. Înlocuirea produselor lactate cu multă grăsime cu cele care au un conținut scăzut de grăsimi sau chiar fără grăsimi este o modalitate ușoară de a reduce grăsimile saturate din dieta voastră.

5. Menţineţi porţiile în limite rezonabile
Chiar dacă am dori cu toţii o baghetă magică pentru controlul greutății, totul se reduce, într-adevăr, la calorii. Una dintre cele mai ușoare căi de a gestiona aportul de calorii este prin consumul de porțiilor mici.

6. Consumaţi dulciurile cu înţelepciune
Zaharurile de orice fel, fie că e vorba de sirop de porumb, zahăr alb, zahăr brun, miere sau sirop de arţar, toate adaugă calorii semnificative, fără nicio valoare nutritivă.

7. Optaţi pentru aromă

Intensificaţi gustul mâncărurilor cu arome îndrăznețe din ingrediente sănătoase cum ar fi ierburi proaspete, condimente și citrice. Când alimentele au un gust deosebit, nu aveţi niciun motiv să vă simțiţi privaţi de ceva.

8. Gătiţi mai des
Este cel mai sănătos lucru pe care îl puteţi face pentru voi şi pentru familia voastră. Veți face automat alegeri mai bune cum ar fi să consumați mai puține grăsimi saturate, sodiu, zahăr și alimente procesate.

9. Îmbrăţişaţi lumea acvatică
Alegeţi fructele de mare, cum ar fi midii de crescătorie sau somon, precum și specii care se găsesc din abundenţă pe piaţă, cum ar fi codul. Una dintre cele mai convenabile modalități de a face acest lucru este să vă uitaţi la peștii și la scoicile din crescătorii, întreţinute în mod responsabil.

10. Folosiţi ingrediente de calitate
Când gătiți într-un mod mai sănătos, este crucial să începeți cu cele mai bune ingrediente pe care vi le puteți permite. Fără o tonă de unt, zahăr sau sare, veţi face o mare diferenţă în calitatea mâncărurilor pe care le gătiţi.

11. Gătiţi alimente de sezon

Producția sezonieră – varză kale toamna, roșii vara – au un gust mult mai bun decât producția din afara sezonului și, probabil, au parcurs o distanță mult mai scurtă pentru a ajunge pe piață. Există și bonusuri nutriționale, inclusiv mai multe vitamine și antioxidanți.

12. Savoare la micul dejun
Multe opțiuni dulci pentru micul dejun (clătite, gogoși, produse de patiserie) sunt pline de carbohidrați rafinați și zaharuri. Chiar și alimentele sănătoase, cum ar fi ovăzul și pâinea integrală prăjită vă pot afecta dieta dacă le combinaţi cu gem, sirop sau miere. Începeți-vă ziua în mod savuros cu omletă vegetariană sau o salată consistentă și veți avea mult mai multe șanse să rămâneți la acest obiectiv.

13. Cântăriți carnea, pastele și brânza
Cel puțin până când o faceţi de suficiente ori astfel încât să puteţi cântări din ochi. S-ar putea să fiți surprinși. Ceea ce vi se pare a fi un piept de pui de 170 de grame ar putea fi, de fapt, de 300 de grame, ceea ce înseamnă aproape dublul caloriilor.

14. Combinaţi aromele îndrăzneţe cu pastele integrale
În funcție de produs, pastele integrale pot avea un gust uşor de nucă sau foarte aspru. Combinaţi acest gust cu ingrediente consistente precum usturoi, ardei roșu, anşoa, sosuri picante de roșii și brânzeturi tari.

15. Luaţi-vă o tigaie de fontă
Odată asezonată, acesta va fi una dintre cele mai versatile tigăi pe care le dețineți, cu o suprafață anti-aderentă numai bună pentru prepararea omletei sau pentru încălzirea scoicilor fierbinţi. Alegeţi dintr-o gamă de tigăi de fontă de calitate cu un click aici.

16. Mai multe legume, mai puţină carne
Este mai bine pentru sănătatea voastră și a planetei. Nu spunem că trebuie să deveniţi vegetarieni, ci să încercați o dietă bazată mai mult pe legume. Acest lucru poate însemna să nu consumaţi carne în zilele de miercuri şi vineri sau să folosiţi carnea ca un accent, mai degrabă decât să devină centrul farfuriei. Dacă o consumaţi ca pe un antreu, aveţi grijă la echilibrul dintre carne şi legume.

17. Nu evitaţi alcoolul!

Dacă beți alcool, bucurați-vă de o duşcă nevinovată din când în când. Toate tipurile de băuturi oferă beneficii sănătoase atunci când sunt consumate cu moderaţie: o singură porție (150 ml de vin, 55 ml de băuturi spirtoase, 350 ml de bere) pe zi pentru femei și două pentru bărbați.

18. Stăpâniţi arta rumenirii
Acele margini supra-rumenite au un impact enorm de aromă, cu zero calorii, sodiu sau grăsimi. Legumele rumenite precum ceapa, varza, broccoli, varza de Bruxelles sunt deosebit de delicioase.

19. Folosiţi grăsimea acolo unde are cel mai mare impact
Dacă renunțaţi la grăsimile saturate, folosiţi-le acolo unde contează. Dacă faceți o plăcintă din carne şi legume, de exemplu, puneți untul în crustă; umplerea se poate face fără unt.

20. Mâncaţi sănătos

Optați pentru cereale integrale, cumpăraţi produse proaspete și congelate, precum și carne proaspătă de peşte și de păsăre, în loc de alimente condimentate. Veți obține mai multe vitamine și antioxidanți și mai puțin sodiu. Acest lucru se aplică şi pentru desert. Dacă poftiţi ceva dulce, alegeţi cereale integrale.

21. Coaceţi cu precizie
Un tort de succes depinde de măsurători exacte. Coacerea necesită și mai multă precizie; există o marjă de eroare mai mică atunci când utilizați mai puțină grăsime și mai puţin zahăr. Așadar, cântăriți-vă făina; este cea mai precisă metodă de măsurare. Utilizați o ceașcă pentru măsurarea lichidului (lapte, ulei și alte lichide) și verificați cantitatea din ochi. Familia vă va mulțumi. 

22. Mâncaţi raţional
A mânca fără să vă gândiţi la consecinţe nu este o practică sănătoasă. Dar când mâncaţi conștient, când sunteţi conştienţi de fiecare mușcătură, de alimentele care intră în corpul vostru, înseamnă că aveţi o abordare sănătoasă.

23. Adăugaţi, nu eliminaţi

Când vorbeam de alimentație sănătoasă, ne refeream la ceea ce nu ar trebui să mâncăm. Acum, accentul este pus pe toate alimentele proaspete, delicioase şi interesante pe care ar trebui să le consumați - de la avocado la sfeclă, de la midii la ochiuri. Alimentația sănătoasă este o sărbătoare a culorii, varietății, echilibrului și a plăcerilor intrinseci ale alimentelor care vă fac să vă simțiți bine. Și dacă mâncați în acest fel, veți fi nişte bucătari mult mai sănătoşi și mai fericiţi.

Pe aceeași temă, vă mai recomandăm:

Niciun comentariu: